You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN 13806-3:2025

Levensmiddelen - Bepaling van sporenelementen - Deel 3: Bepaling van totaal kwik in levensmiddelen met atomaire absorptie direct uit het levensmiddel (elementaire kwikanalyse)

ACTIVE

About this standard

Languages
English and French
Type
NBN
Standards committee
CEN/TC 275
Status
ACTIVE
Publication date
27 March 2025
ICS Code
67.050 (Algemene beproevings- en analysemethoden van voedingsmiddelen)
Withdrawn Date
Price
€ 121,00

About this training

Summary

Dit document specificeert een methode voor de bepaling van totaal kwik (Hg) in levensmiddelen met behulp van directe atomaire absorptiespectrometrie na thermische ontleding in een zuurstof- of luchtstroom en concentratie door amalgaamvorming. De methode is toepasbaar op vaste en vloeibare monsters.Deze methode werd getest in een interlaboratoriumonderzoek uitgevoerd op zeven verschillende materialen met een kwikconcentratie in het bereik van 0,005 mg/ kg tot 5,20 mg/ kg en succesvol gevalideerd in dit bereik.De volgende levensmiddelen werden geanalyseerd:— Koolvis (gedroogd) — Selderij (gedroogd) — Tarwenoedelpoeder — Wilde paddenstoelen (gedroogd) — Varkenslever (gedroogd) — Cacaopoeder — Tonijn (gedroogd).De ondergrens van de toepasbaarheid van de methode varieert afhankelijk van de voedingsmatrix en het watergehalte van het levensmiddel. Het is een laboratoriumspecifieke waarde die door het laboratorium wordt gedefinieerd bij het berekenen van de kwantificeringsgrens (zie 9.2).