Beware. You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN ISO 11132:2017

Sensorische analyse - Methodologie - Richtlijnen voor het monitoren van de prestaties van een kwantitatief sensorisch panel (ISO 11132:2012)

WITHDRAWN

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Standards committee
CEN/BT
Status
WITHDRAWN
Publication date
21 June 2017
Replaced by
NBN EN ISO 11132:2021
ICS Code
67.240 (Sensorische analyse)
Withdrawn Date
24 September 2021

About this training

Summary

ISO 11132:2012 geeft richtlijnen voor het monitoren en beoordelen van de algehele prestaties van een kwantitatief beschrijvend panel en de prestaties van elk lid.
Een panel van beoordelaars kan worden gebruikt als instrument om de omvang van sensorische eigenschappen te beoordelen.
Prestaties zijn de maatstaf voor het vermogen van een panel of een beoordelaar om geldige attribuutbeoordelingen te maken over de producten die worden geëvalueerd. Het kan op een bepaald tijdstip worden gevolgd of in de loop van de tijd worden gevolgd. Prestatie omvat het vermogen van een panel om een attribuut te detecteren, te identificeren en te meten, attributen op een vergelijkbare manier te gebruiken als andere panels of beoordelaars, onderscheid te maken tussen stimuli, een schaal correct te gebruiken, hun eigen resultaten te herhalen en resultaten van andere panels te reproduceren of te meten. beoordelaars.
De gespecificeerde methoden maken het mogelijk om de consistentie, herhaalbaarheid, vrijheid van vooroordelen en onderscheidingsvermogen van panels en beoordelaars te bewaken en te beoordelen. Ook het monitoren en beoordelen van overeenstemming tussen panelleden komt aan bod. Monitoring en beoordeling kunnen in één sessie of in de loop van de tijd worden uitgevoerd.
Het monitoren van prestatiegegevens stelt de panelleider in staat om de prestaties van het panel en de beoordelaar te verbeteren, problemen en omscholingsbehoeften te identificeren of beoordelaars te identificeren die niet goed genoeg presteren om deel te blijven nemen.
De in ISO 11132:2012 gespecificeerde methoden kunnen door de panelleider worden gebruikt om continu de prestaties van panels of individuele beoordelaars te beoordelen.
ISO 11132:2012 is zowel van toepassing op personen of panels in opleiding als op gevestigde panels.