You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN IEC 62056-6-1:2024

Uitwisseling van gegevens over elektriciteitsmetingen - De DLMS®/COSEM-suite - Deel 6-1: Objectidentificatiesysteem (OBIS)

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN Electro
Status
ACTIVE
Publication date
21 January 2024
Replaces
NBN EN 62056-6-1:2018
ICS Code
17.220 (Elektriciteit. magnetisme. elektrische en magnetische meting)
91.140.50 (Elektriciteitsvoorziening)
35.110 (Netwerken)
Withdrawn Date
Price
€ 252,00

About this training

Summary

Dit deel van IEC 62056 specificeert de algemene structuur van het OBject Identification System (OBIS) en de toewijzing van alle veelgebruikte gegevensitems in meetapparatuur aan hun identificatiecodes.
OBIS biedt een unieke identificatie voor alle gegevens binnen de meetapparatuur, inclusief niet alleen meetwaarden, maar ook abstracte waarden die worden gebruikt voor configuratie of het verkrijgen van informatie over het gedrag van de meetapparatuur. De in dit document gedefinieerde ID-codes worden gebruikt voor de identificatie van:
- logische namen van de verschillende instanties van de IC' s, of objecten, zoals gedefinieerd in IEC 62056-6-2:2021
- gegevens verzonden via communicatielijnen
- gegevens weergegeven op de meetapparatuur, zie artikel A.2.
Dit document is van toepassing op alle soorten meetapparatuur, zoals volledig geïntegreerde meters, modulaire meters, tariefbijlagen, dataconcentrators, enz.
Om meetapparatuur te omvatten die andere soorten energie dan elektriciteit meet, gecombineerde meetapparatuur die meer dan één type energie meet of meetapparatuur met verschillende fysieke meetkanalen, worden de concepten medium en kanalen geïntroduceerd. Hierdoor kunnen metergegevens afkomstig uit verschillende bronnen worden geïdentificeerd. Hoewel dit document de structuur van het identificatiesysteem voor andere media volledig definieert, wordt het in kaart brengen van niet-elektrische energiegerelateerde gegevensitems naar ID-codes afzonderlijk voltooid.
OPMERKING EN 13757-1:2014 definieert identificatiegegevens voor andere meetapparatuur dan elektriciteit: warmtekostenverdelers, thermische energie, gas, koud water en warm water.