You are currently visiting the website in English. Information of the Dutch variant is now shown.
NBN EN ISO 18314-4:2024

Analytische colorimetrie - Deel 4: Metamerisme-index voor paren monsters voor verandering van lichtbron (ISO 18314-4:2024)

ACTIVE

About this standard

Languages
German, English and French
Type
NBN
Standards committee
CEN/TC 298
Status
ACTIVE
Publication date
24 January 2024
Replaces
NBN EN ISO 18314-4:2021
ICS Code
87.060.10 (Pigmenten en vulstoffen)
Withdrawn Date
Price
€ 58,00

About this training

Summary

Dit document specificeert een formalisme voor de berekening van het lichtgevende metamerisme van effen oppervlaktekleuren. Het kan niet worden toegepast op kleuren van effectcoatings zonder metrische aanpassing.
Dit document behandelt alleen het fenomeen van metamerisme voor verandering van lichtbron, dat de grootste betekenis heeft bij praktische toepassing. In het geval dat de kleurcoördinaten van een paar monsters onder referentieomstandigheden niet exact overeenkomen, geeft dit document richtlijnen over welke correctiemaatregelen moeten worden genomen. Wat de reproductie van kleuren betreft, wordt de metamerisme-index gebruikt als kwaliteitsmaatstaf om toleranties te specificeren voor kleurverschillen tussen een kleurmonster en een kleurmatch onder verschillende verlichtingsomstandigheden.
De kwantificering van het lichtmetamerisme van paren monsters wordt formeel uitgevoerd door een kleurverschilbeoordeling, waarvoor toleranties kunnen worden gebruikt die gebruikelijk zijn voor de evaluatie van resterende kleurverschillen.
OPMERKING       In de colorimetrische literatuur en leerboeken wordt de term geometrisch metamerisme soms gebruikt voor het geval waarin twee kleuren hetzelfde lijken te zijn onder een specifieke geometrie voor visuele beoordeling en een geselecteerd standaardwaarnemer en standaard lichtbronpaar, maar worden waargenomen als twee verschillende kleuren bij veranderde observatiegeometrie. De term geometrisch metamerisme verschilt van metamerisme dat in dit document wordt beschreven.