Richtlijnen voor de karakterisering van extracten voor de recycling/upcycling van organisch agrovoedselafval
Dit document specificeert een verzameling methoden voor de karakterisering van extracten verkregen uit agro-industriële residuen en bijproducten, met als doel om te worden geëvalueerd op recycling/ upcyclen als antioxidantadditieven in voedsel, cosmetica en/ of nutraceutische formuleringen. De verzameling methoden is van toepassing op afval en bijproducten van de verwerking van groenten en fruit. Er wordt een methode verstrekt voor de bepaling van het totale polyfenolgehalte door een colorimetrische assay met behulp van Folin-Ciocalteu-fenolreagens [1]. Samen met polyfenolen kwantificeert deze methode flavonoïden, ascorbinezuur, reducerende suikers, sommige aminozuren en sommige aromatische aminen. Voor de bepaling van het totale flavonoïdengehalte wordt een methode verstrekt die is gebaseerd op de colorimetrische assay met behulp van natriumboorhydride/ chlooranil-gebaseerd reagens [2]. Onder flavonoïden vallen: flavonen, flavonolen, flavononen, falvonolen, isoflavonoïden, flavanolen en anthocyanen. Voor de bepaling van de antioxiderende capaciteit van extracten worden drie verschillende methoden gespecificeerd op basis van een colorimetrische assay met respectievelijk 2,2' -azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonzuur (ABTS) [3], 2,2-difenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) en ferri-tripyridyltriazine (Fe3+ - TPTZ) [4].
Bekijk in